Ajánlat az egészéged megőrzéséhez


Egészséges táplálkozásAjánlott Napi Tápanyagbevitel (RDA)

Kutatások előrehaladtával és táplálkozási ismereteink bővülésével a szakemberek képesek lettek arra, hogy a lehető legpontosabban megfogalmazzák ajánlásaikat a szervezet normál körülmények között fennálló napi tápanyagigényére vonatkozóan. Az alábbi táblázatban feltüntettük az Európai Unió által* jelenleg ajánlott napi tápanyagmennyiségeket (EU RDA) a legfontosabb tápanyagok többségére. Útmutató a vitaminok és ásványi anyagok napi beviteli referenciaértékeihez (felnőttek esetében)


Tápanyag

A-vitamin............................. 800 mikrogramm
D-vitamin................................. 5 mikrogramm
E-vitamin................................. 12 milligramm
K-vitamin.............................. 75 mikrogramm
C-vitamin.............................. 80 milligramm
Tiamin................................ 1,1 milligramm
Riboflavin............................ 1,4 milligramm
Niacin................................. 16 milligramm
B6-vitamin............................ 1,4 milligramm
Folsav................................ 200 mikrogramm
B12-vitamin........................... 2,5 mikrogramm
Biotin................................. 50 mikrogramm
Pantoténsav............................. 6 milligramm
Kálium ............................. 2 000 milligramm
Klorid................................ 800 milligramm
Kalcium .............................. 800 milligramm
Foszfor .............................. 700 milligramm
Magnézium ............................ 375 milligramm
Vas ................................... 14 milligramm
Cink .................................. 10 milligramm
Réz .................................... 1 milligramm
Mangán ................................. 2 milligramm
Fluor ................................ 3,5 milligramm
Szelén ................................ 55 mikrogramm
Króm .................................. 40 mikrogramm
Molibdén .............................. 50 mikrogramm
Jód .................................. 150 mikrogramm
Vitaminok és ásványi anyagok

Mindannyian tudjuk, hogy a vitaminok és ásványi anyagok nélkülözhetetlen szerepet töltenek be táplálkozásunkban és egészségünkben. A szervezetünk nem is képes működni ezek nélkül. A normál fejlődés és növekedés érdekében napi étrendünknek többféle, kis mennyiségű vitamint és ásványi anyagot kell tartalmaznia.


Szervezetünk 13 vitamint tartalmaz, amelyből kilenc vízben oldható, négy pedig zsírban. Vízben oldhatóak a B-vitaminok és a C-vitamin, zsírban pedig az A-, E- és K-vitamin.


A vízben oldható vitaminok könnyen feloldódnak a vízben. Ugyanakkor a szervezet nem képes raktározni őket, ezért testünk általában kiválasztja azt, amelyet nem képes azonnal feldolgozni. Ezért olyan fontos ezeknek a vitaminoknak a napi bevitele és pótlása. A vízben oldható vitaminok megtalálhatók a húsokban, a halban, a gyümölcsökben és zöldségekben, valamint a teljes kiőrlésű gabonákban.


A zsírban oldható vitaminok a bélben szívódnak fel a zsírok (más néven: lipidek) segítségével. A zsírban oldható vitaminok a húsokban és húskészítményekben, a tejtermékekben és a növényi olajban találhatók.


Ha a szervezet nem jut elegendő mennyiségű zsírban oldódó vitaminhoz, elveszítheti természetes egyensúlyát, ami egészségügyi problémákhoz vezethet. Emiatt rendkívül fontos a vitaminban gazdag ételek megfelelő mennyiségű fogyasztása az optimális egészség érdekében.


Bár az ásványi anyagok nem biztosítanak közvetlen energiát a szervezetünknek, részt vesznek a szervezet energiatermelő folyamataiban. A szervezet által hasznosított ásványi anyagok makroelemekre és nyomelemekre oszthatók.


Makroelemeket viszonylag nagy mennyiségben igényel a szervezet. Ide tartozik a kalcium, a foszfor, a magnézium, a kálium, a nátrium és a klór.


Nyomelemekre ugyanakkor nagyon kis mennyiségben van szükség. Ilyen a vas, a réz, a cink, a jód, a fluorid, a króm, a szelén, a mangán és a molibdén.


Bár egyes ásványi anyagokat nagyobb mennyiségben igényel a szervezetünk, mint másokat, ettől ezek az anyagok nem lesznek fontosabbak. A különböző ásványi anyagok különféle funkciókért felelősek, amelyek közül mindegyik központi szerepet tölt be általános egészségünkben.Egyéb tápanyagok

A vitaminokon és az ásványi anyagokon kívül a szervezet számos egyéb tápanyagot is igényel a tökéletes egyensúly fenntartásához.


Az antioxidánsok a szervezet szabad gyökök elleni természetes védőanyagai. Míg bizonyos vitaminok is rendelkeznek antioxidáns tulajdonságokkal, vannak más tápanyagösszetevők, például polifenolok és ásványi anyagok, mint például a réz, a szelén és a cink.


A fehérje megtalálható a test valamennyi sejtjében, és alapvetően fontos a csontok, izmok, a bőr, a haj és a vér összetételében. A fehérjék a táplálkozásban kiemelkedően fontos aminosavak láncaiból épülnek fel, amelyeket a szervezet nem képes természetes úton előállítani, illetve későbbi felhasználásra elraktározni.


Az energiát adó szénhidrátok a szervezet fő üzemanyagát jelentik. Éppen ezért a sportolóknak mindig növelniük kell a szénhidrát-bevitelt az intenzív vagy tartós fizikai aktivitást megelőzően.


A rost a szénhidrát speciális formája. Az oldhatatlan rost a teljes kiőrlésű gabonából, korpából és bizonyos zöldségekből származik, míg az oldható rostok például a zabban, az almában, a fekete áfonyában, körtében és sárgarépában találhatók.


A zsírok általában különféle zsírsavakból épülnek fel. A legtöbb zsírsav - az Omega-3 és az Omega-6 zsírsavak kivételével - nem nélkülözhetetlen az emberi egészség szempontjából. Ezek a telítetlen zsírok általában folyékony halmazállapotúak. Ezek az anyagok egészségesebbek, mint a telített zsírok, amelyekből kevesebbet kellene fogyasztanunk.


Nem szabad megfeledkezni a vízről, mint tápanyagról sem, hiszen táplálkozási jellemzői elengedhetetlenül fontosak az emberi egészség szempontjából. Bár testünk több mint kétharmada vízből áll, a szervezet nem képes a víz előállítására vagy elraktározására. Éppen ezért a rendszeres vízbevitel rendkívül fontos a kiszáradás és egyéb egészségügyi problémák elkerülésére. A víz hozzájárul a testhőmérséklet normális szabályozásához.


KalciumA kalcium a szervezetben legnagyobb mennyiségben eloforduló ásványi anyag és egyben az egyik legfontosabb is. A szervezetnek szüksége van rá a fogak és csontok építéséhez és helyreállításához, az idegek muködéséhez, az izom-összehúzódáshoz és a véralvadáshoz.


Egyes étrendi tényezok csökkenthetik a kalciumfelvételt.


A csontok folyamatosan megújulnak, ennek elosegítése szempontjából alapveto jelentoségu a megfelelo kalciumszint fenntartása.


Egy átlagos felnott szervezetben található kalcium csaknem 98%-a a csontokban, 1%-a a fogakban, a maradék pedig a vérben, a sejten kívüli nedvekben és a sejtek között raktározódik, ahol számos enzim alkotóelemét képezi. A kalcium a fibrin nevu fehérje aktiválása révén elosegíti a véralvadást és a magnéziummal együtt részt vesz a szívritmus, az izomtónus, az izom-összehúzódás és az idegmuködés szabályozásában.


A kalcium funkciója
A kalcium erosíti a csontok és a fogak felépítését és fenntartja a muködésüket. A kalcium elengedhetetlen az idegrendszeri üzenetek küldéséhez. A csontok folyamatosan megújulnak, ennek elosegítése szempontjából alapveto jelentoségu a megfelelo kalciumszint fenntartása.

A csontok pusztulásának és megújulásának egyensúlya a kor elorehaladtával megváltozik. Gyermekkorban nagyobb arányú a csontképzodés és kisebb arányú a pusztulás. Felnottkorban ezek a folyamatok viszonylagos egyensúlyban vannak. A korosodó szervezetben a csontpusztulás mértéke meghaladja a képzodését. Ez csontvesztéshez vezethet, ami növeli a csontritkulás kialakulásának kockázatát.


Napi szükséglet
A jelenlegi EU-ajánlás (RDA) felnotteknek napi 800 mg kalcium. Általánosan elfogadott nézet, hogy a megfelelo mennyiségu gyermek- és serdülokori kalciumbevitel a csontszilárdság egyik legfontosabb tényezoje egész életen át. Európai vizsgálatok kimutatták, hogy egyes régiókban a népesség több csoportja, beleértve a gyermekeket és a serdüloket, valamint az idoseket is, az ajánlott beviteli érték határán van vagy a nem megfelelo bevitel kockázata fenyegeti. Napi 2500 mg feletti kalciumbevitel nem ajánlott, kivéve, ha azt orvos eloírja.


A kalcium forrásai
Egyes étrendi tényezok csökkenthetik a kalciumfelvételt, ilyen az oxálsavban gazdag élelmiszerek (spenót, rebarbara, csokoládé) fogyasztása, amelyek az emésztoszervekben képzodo oldhatatlan sók révén megakadályozhatják a kalciumfelszívódást. A teljes kiorlésu gabonából készült termékekben, a rostdús élelmiszerekben, a kávé, a kólafélék és a tea többletkoffeinjében található fitátok szintén csökkenthetik a kalcium és más ásványi anyagok felszívódását.


MagnéziumA kalciummal, foszforral és egyéb tápanyagokkal szorosan együttmuködo magnézium a negyedik legnagyobb mennyiségben megtalálható ásványi anyag a szervezetben. A felnott szervezetben a magnézium mintegy 65%-a a csontokban és a fogakban van jelen, a fennmaradó rész az izmok, a vér, a testnedvek, a szervek és egyéb szövetek között oszlik meg.


A kalciummal szorosan együttmuködo magnézium a negyedik legnagyobb mennyiségben megtalálható ásványi anyag a szervezetben.


A magnézium szorgos ásványi anyag, több mint 300 biokémiai folyamatban vesz részt.


Magnézium funkciói
A magnézium részt vesz a fehérjeszintézisben és fontos szereploje a szervezetben zajló számos enzimreakciónak, melyek közül néhány az energiatermelésért felelos. Míg a kalcium az izmok összehúzódására hat, a magnézium kiegyenlíti ezt a hatást, és elernyeszti az izmokat.


• Segít a fáradtság és a kimerültség csökkentésében
• Támogatja az idegek és az izmok, köztük a szívizom muködését
• Hozzájárul a csontok szilárdságához és a fogak erosségéhez
• Serkenti az energia-anyagcserét
• Hozzájárul a normális sejtosztódáshoz
• Részt vesz a szervezet által használt fehérjék szintézisében


A felnottek számára az EU által ajánlott napi bevitel (RDA) 375 mg.


Magnéziumforrások
Kiváló magnéziumforrás a teljes kiorlésu gabonából készült kenyér, a rizs és a gabonafélék, a tej és a tejtermékek, a máj és egyes hüvelyesek (bab és borsó), a diófélék és a zöld színu zöldségfélék (például a spenót). Egyes ivóvizek is jelentos mennyiséget tartalmazhatnak.


FoszforA foszfor létfontosságú ásványi anyag, amely a második legnagyobb mennyiségben található meg az emberi szervezetben, és az átlagos testtömeg 1%-át teszi ki. A foszfor a szervezet minden sejtjében jelen van, de a teljes mennyiség 85%-a a csontokban és a fogakban raktározódik.


A foszfor létfontosságú ásványi anyag.


A foszfor segíti a csontozat ásványi anyagainak utánpótlását és fenntartását.


Foszfor funkciói
• A kalciummal közösen felel az eros fogakért és csontokért
• Kulcsfontosságú a szénhidrátok, fehérjék és zsírok anyagcseréjéhez energiát szolgáltató molekula, az ATP felépítésében
• A sejthártya és a gének nukleinsavjának alkotórészeként jelentos szerepe van a sejtek növekedésében, védelmében és megújításában


Napi szükséglet
Az EU által ajánlott napi bevitel (RDA) 700 mg. Az emberek többsége elegendo foszfort vesz magához a táplálékkal, a túladagolás ritka.


Foszforforrások
A foszfor szinte minden élelmiszerben jelentos mennyiségben megtalálható. Gazdag források a húsok, sajtok és egyéb tejtermékek, a teljes kiorlésu gabonából készült termékek, valamint a diófélék.


NátriumA nátrium létfontosságú ásványi anyag, a nátriumklorid konyhasóként ismeretes. A káliumhoz hasonlóan elektrolitként muködik és a funkciója is hasonló, de a sejten kívüli nedvekben fejti ki hatását.


A nátriumklorid konyhasóként is ismert.


A nátrium természetes formában is jelen van számos élelmiszerben.


Nátrium funkciója
• Részt vesz a vérnyomás szabályozásában
• Szerepe van a sejthártya szállítórendszerének muködésében


Elektrolitok
Az elektrolitok olyan anyagok, amelyek oldatban ionokká alakulnak és képessé válnak az elektromos áram vezetésére. A szervezet elektrolit-egyensúlya alapvetoen fontos a sejtek és a szervek normális muködéséhez.

Az elektrolitok hatással vannak a szervezet vízháztartására, a vér pH-értékére, az izommuködésre és több más lényeges folyamatra. Izzadáskor a szervezet elektrolitokat veszít, amelyeket az étrenddel pótolni kell.


Napi szükséglet
Nincs megállapított EU-ajánlás (RDA). Régóta ismerjük a szervezetben túlzott mértékben felhalmozódott nátrium és a magas vérnyomás (hipertónia), illetve a folyadék-visszatartás (ödéma) között fennálló kapcsolatot. Könnyen elofordul, hogy a szervezetbe túl sok nátrium kerül, különösen ha az étrend nagy mennyiségu feldolgozott élelmiszert tartalmaz. Az európai nemzetek átlagos napi nátriumbevitele 3– 5 g (ez kb. 8–11 g sót jelent). Ez boven meghaladja a napi szükségletet, melynek a becsült értéke 0,6 g és 1,5 g között van.


Nátriumforrások
A nátrium fo forrásai a konyhasó (nátrium-klorid) és a sózott, feldolgozott élelmiszerek, például húsfélék, sajtok, zöldségfélék, gyümölcsök, péksütemények, gabonafélék, valamint fuszerek. Természetes formájában alacsony nátriumtartalmú minden növényi és állati eredetu élelmiszer.

A nátrium természetes formában is jelen van számos élelmiszerben, nátrium-klorid (asztali só) formájában pedig sokféle feldolgozott élelmiszerben megtalálható.


KáliumA kálium létfontosságú ásványi anyag, amely a szervezetben a sejteken belül található elektrolitként funkcionál. A kálium szorosan együttmuködik a két másik elektrolittal, a nátriummal és a kloriddal. A szervezet izzadáskor elektrolitokat veszít, amelyeket az étrenddel pótolni kell.


A kálium széles körben megtalálható a különféle élelmiszerekben.


A kálium létfontosságú ásványi anyag, amely a szervezetben a sejteken belül található elektrolitként funkcionál.


Kálium funkciója
• Részt vesz a sejthártya szállítórendszerének muködésében
• Nélkülözhetetlen az agyban és a szervezet egészében található idegsejtek megfelelo muködéséhez
• Hozzájárul a normál vérnyomás fenntartásához


Napi szükséglet
Az EU által ajánlott napi bevitel 2000 mg.


Káliumforrások
A kálium széles körben megtalálható a különféle élelmiszerekben. Legjobb forrásai a zöldségfélék, a gyümölcsök, a halak, a húsok, a tej és a tejtermékek, valamint a gabonafélék.


KloridA konyhasó másik összetevojéhez, a nátriumhoz hasonlóan a klorid is az élet szempontjából alapvetoen fontos ásványi anyag. A klorid a legfontosabb anion (negatív elektrolit), amely a sejteken kívül és a vérben található. A klorid szorosan együttmuködik a másik két elektrolittal, a nátriummal és a káliummal.


A klorid szorosan együttmuködik a másik két elektrolittal, a nátriummal és a káliummal.


A klorid ezenkívül nélkülözhetetlen alkotóeleme a gyomor által termelt és az élelmiszerek többségének emésztéséhez szükséges sósavnak.


A klorid funkciói
A klorid nélkülözhetetlen szerepet tölt be a gyomor által termelt (és a legtöbb étel megemésztéséhez szükséges) hidrogén-klorid eloállításában.


Napi szükséglet
Az EU által ajánlott napi bevitel 800 mg.


Kloridforrások
A legtöbb kloridot a konyhasóval visszük be a szervezetbe, de ez az ásványi anyag kisebb mennyiségben jelen van a legtöbb állati és növényi eredetu élelmiszerben, valamint az italokban, beleértve a vizeket is.


VasA vas létfontosságú nyomelem, a szervezet számos oxigén- és elektronszállító csoportjának alkotórésze. Legnagyobb mennyiségben a vérben van jelen.
A szervezetben található vas csaknem kétharmada hemoglobinban van megkötve, kisebb mennyiségben pedig megtalálható az izom mioglobinjában.


A vas funkciója
A vas alapveto tényezo a hemoglobin megfelelo muködésében. A hemoglobin olyan fehérje, amely a vörösvértestekben található, és a tüdobol a véráramon keresztül oxigént szállít valamennyi szövethez, valamint az izmok oxigénellátását is biztosítja. Fontos szerepet tölt be az izomsejtekben található mioglobin építoelemeként is – ez a kisebb raktár az izmok azonnali oxigénellátásáról gondoskodik.


Napi szükséglet
Az EU által ajánlott napi vasmennyiség (RDA) 14 mg. Európai vizsgálatok azt mutatják, hogy egyes csoportok étrendjében kritikus vagy a kívánatosnál alacsonyabb a vas mennyisége. Idetartoznak az idosek, a serdülo lányok és a szüloképes korú nok. A túlzott vasbevitel mérgezést okozhat, ami felhívja a figyelmet a vastartalmú étrend-kiegészítok fogyasztásának szigorú ellenorzésére, különösen gyermekek esetében.


Vasforrások
A legjobb vasforrások a vörös húsok és húskészítmények, a máj, a hüvelyesek, a teljes kiorlésu gabonából készült kenyér és a gabonafélék, valamint a leveles zöldségfélék. A táplálékban kétféle formában található meg a vas:

• A hemoglobinból származó hem vas formájában az állati eredetu élelmiszerekben (húsokban),
• Valamint nem hem formában a növényi eredetu élelmiszerekben.

A hem vasat nagyobb arányban hasznosítja a szervezet, mint a nem hem vasat (a hem vas mintegy 20%-ban szívódik fel, szemben a növényi eredetu nem hem vas kb. 5%-os felszívódási arányával). A szervezet igényeinek megfeleloen szabályozza vastartalékait, oly módon, hogy a tartalékok csökkenése esetén növeli a felszívódási arányt.


CinkA cink létfontosságú nyomelem, amely a szervezet csaknem valamennyi sejtjében megtalálható, de az összes tárolt mennyiség nagyon alacsony. Ennek többsége a csontokban, a borben és a hajban található. A magnéziumhoz hasonlóan a cink is több mint 100 enzimmel áll kölcsönhatásban.


A cink nélkülözhetetlen az eros immunrendszerhez.


Nélkülözhetetlen a DNS szintézisében.


Cink funkciói
A cink sajátossága, hogy a fehérjék, szénhidrátok, zsírok és nukleinsavak anyagcseréjében részt vevo enzimek részeként vagy aktiválóanyagaként muködik. Összeköttetésben áll ezenkívül a hormonokkal és a receptorokkal, valamint az immunrendszerrel is.
A cink nélkülözhetetlen az eros immunrendszerhez. Ennek oka, hogy a cink idézi elo a fertozések legyozéséért felelos fehérvérsejtek, a T-limfociták termelését és aktiválását.


• Támogatja az immunrendszert
• Elosegíti a felnott kori normális növekedést és fejlodést
• Nélkülözhetetlen a DNS szintézisében


Napi szükséglet
Az EU által ajánlott napi bevitel (RDA) 10 mg cink.


Cinkforrások
A cink az élelmiszerek széles körében megtalálható. A leghatékonyabb természetes cinkforrás az osztriga. Hat darab osztriga az ajánlott napi bevitel 100%-át tartalmazza, többet, mint bármely más élelmiszer.


RézA réz szintén létfontosságú nyomelem, muködése azonban nem magyarázható olyan könnyen, mint más olyan tápanyagoké, amelyeknek egyértelmuen meghatározható a funkciójuk. A réz számos, a vasfelszívódáshoz kötodo enzimben és fehérjében megtalálható.


A réz kulcsfontosságú elem például a kollagéntermelésben is.


A réz funkciója
A réz kulcsfontosságú elem a kollagéntermelésben is, amely hatással van a borre és minden kötoszövetre, köztük az inakra, a szalagokra és az idegek védoburkára.


Napi szükséglet
Az EU által ajánlott rézbevitel napi 1 mg.


Rézforrások
Osztriga, halak, belsoségek, baromfi. Hüvelyesek, teljes kiorlésu gabonából készült termékek, diófélék, egyes zöld színu zöldségfélék.


MangánA mangán nyomelem. A szervezetben számos enzimben megtalálható, más enzimekkel pedig közösen fejti ki hatását.


A mangán nélkülözhetetlen a csontok egészségéhez.


Gyakori, hogy a mangán szorosan együttmuködik más ásványi anyagokkal, például a rézzel és a vassal.


Az egyéb nyomelemekhez hasonlóan a mangánnak a szervezetben betöltött funkciója is bonyolult, ami folyamatos kutatási témát ad az orvoslásban és az egészségügyben tevékenykedoknek.


Mangán funkciói
A mangán nélkülözhetetlen a csontok és a porc képzodéséhez, valamint elosegíti a szuperoxid-diszmutáz (SOD) – egy fontos antioxidáns enzim – aktiválódását.


• Aktiválja a SOD antioxidáns enzimet a sejtek mitokondriumában
• Aktiválja a szénhidrát- és koleszterinanyagcseréhez szükséges enzimeket
• Elosegíti az egészséges csont- és porcképzodést


Napi szükséglet
Az EU által ajánlott mangánbevitel napi 2 mg.
A mangántúladagolást illetoen feltételezik, hogy negatív hatással van a központi idegrendszerre. Az EU mostanáig nem állapította meg a biztonságos napi bevitt összmennyiség felso határát, az Egyesült Államok hatóságai ugyanakkor ezt 11 mg-ra teszik.


Mangánforrások
Spenót, diófélék, hüvelyesek. Fekete és zöld tea, zab, teljes kiorlésu gabonából készült kenyér.


JódA jód nem fémes, egyedülálló nyomelem, amely egyes hormonok létfontosságú összetevoje. Az emberi szervezetben a pajzsmirigy által termelt hormonok egyik alkotóeleme.


A jód nem fémes, egyedülálló nyomelem, amely egyes hormonok létfontosságú összetevoje.


A növényi és állati eredetu élelmiszerek jódtartalma függ a termesztés, illetve tenyésztés helyétol.


A jód funkciója
A pajzsmirigy nagy koncentrációban tartalmaz jódot. A szervezetben egyedül a pajzsmirigysejtek képesek arra, hogy jódot vegyenek fel.
A pajzsmirigyszövetnek megvan az a különleges tulajdonsága, hogy jódot vegyen fel, raktározzon, és késobb ellenorzött mennyiségekben, pajzsmirigyhormonok formájában kibocsássa azokat. A szervezet minden sejtjének anyagcsereszabályozása a pajzsmirigyhormonoktól függ.
Elégtelen pajzsmirigymuködés esetén sérül az alapanyagcsere, csökken a keringés sebessége, és a teljes életritmus lelassul. Ha a jód szintje nem megfelelo, a hormonális folyamat egésze veszélybe kerül. A jódhiány számos súlyos egészségügyi problémát okozhat az élet különbözo szakaszaiban, a méhen belüli fejlodéstol kezdve a felnottkorig.


A hiány hatásai a csökkent pajzsmirigymuködéstol kezdve akár a mentális problémákig is terjedhetnek. A felnottkori tünetek között szerepel a golyva (a pajzsmirigy megnagyobbodása) és a reakcióido megnövekedése.


Napi szükséglet
A jelenlegi EU-ajánlás (RDA) értelmében a felnottek napi jódbevitele 150 µg.
A jódhiány sajnos még mindig nagyon elterjedt, Európa egyes területeit is beleértve. Az egyes embereknél jelentkezo hiány mértéke ugyanakkor fokozatos növekedést mutat a tengerparti területektol a szárazföld belseje felé haladva, hiszen a tengervíz viszonylag nagy mennyiségben tartalmaz jódot.


Jódforrások
A növényi és állati eredetu élelmiszerek jódtartalma függ a termesztés, illetve a tenyésztés helyétol. A tengerparthoz közel legelo tehenek tejébol készült tejtermékek, valamint a tengerparti talajon termelt zöldségek és gyümölcsök megfelelo jódforrások. A tengeri halak, a tenger gyümölcsei, valamint a tengeri növények, például a moszatok és algák nagy mennyiségu jódot tartalmaznak.
Ugyanakkor mivel a talajok többségében kevés jód található, az élelmiszer-alapanyagok nagy része nem megfelelo jódforrás.
Számos EU-országban az elmúlt évtizedben kötelezové tették a konyhasó jódozását a jódhiány leküzdése érdekében. Ez a gyakorlat jelentos elorelépést hozott, de még mindig nem elegendo ahhoz, hogy a népességet megfelelo mértékben ellássa jóddal.


MolibdénA molibdén létfontosságú nyomelem. Három olyan enzim alkotóeleme, amelyek fontos kémiai reakciókat váltanak ki. A szervezetnek mindössze igen kis mennyiségu molibdénre van szüksége ahhoz, hogy eleget tegyen ezeknek a lényeges muködéseknek.


A molibdén létfontosságú nyomelem. Három olyan enzim alkotóeleme, amelyek fontos kémiai reakciókat váltanak ki.


Molibdén funkciója
. Részt vesz 3 enzimrendszer muködésében
. Katalizálja az idegrendszer és az agy muködése szempontjából fontos, kéntartalmú aminosavak anyagcseréjét


Napi szükséglet
Az EU által ajánlott molibdénbevitel napi 50 ?g.


Molibdénforrások
A molibdén széles körben megtalálható valamennyi élelmiszerben. Gazdag forrásai a hüvelyesek (bab, lencse, borsó), a gabonamagvak és a diófélék.


KrómA króm létfontosságú nyomelem, amely a termelt inzulin mennyiségének szabályozása révén segít fenntartani a szervezet normális vércukorszintjét.


A króm fontos alkotórésze az úgynevezett glükóztoleranciafaktornak.


Az inzulinnal együtt segít az élelmiszerekben található cukrok és szénhidrátok hatékonyabb felhasználásában.


Króm funkciója
A króm fontos alkotórésze az úgynevezett glükóztolerancia-faktornak (GTF). Ez a szerves vegyület az inzulinnal együttmuködve segít a szervezetnek az élelmiszerekben található cukrok és szénhidrátok hatékonyabb felhasználásában. Muködésének lényege, hogy optimalizálja az inzulin termelését és hatását, ami szükséges a szénhidrátok (a fo energiaforrás), a fehérjék (izmok) és a zsírok (energiaraktározás) megfelelo táplálkozási anyagcseréjének fenntartásához.


Napi szükséglet
Az EU által ajánlott krómbevitel napi 40 ?g.


Krómforrások
Marhamáj, tojás, csirke, osztriga. Paradicsom, spenót, banán, zöldpaprika, búzacsíra. Éleszto.


SzelénA szelén kis mennyiségben létfontosságú nyomelem, nagy mennyiségben viszont mérgezo hatású lehet. A szelén különbözo, összetett anyagcsere- és vegyi folyamatokért felelos enzimek alkotóeleme. A szelenoproteinek alkotórészeként a szelén antioxidáns és immunrendszert szabályozó szerepet tölt be.


Antioxidáns és immunrendszert szabályozó.


Kis mennyiségben létfontosságú nyomelem.


Szelén funkciója
. Antioxidáns enzimek részeként muködik a reaktív oxigéneken belül, hogy a test sejtjeit megvédje
. Részt vesz más antioxidáns rendszerek helyreállításában
. A T3- és T4-hormonok szintézisének támogatása révén segíti a pajzsmirigymuködést . Együttmuködik egyéb, antioxidáns hatású tápanyagokkal


Napi szükséglet
Az EU által ajánlott szelénbevitel napi 55 ?g.


Szelénforrások
Az élelmiszerek szeléntartalma nagymértékben függ a növények, illetve takarmányok termesztési helyén található talaj szeléntartalmától. Ez az érték helytol függoen jelentosen eltérhet.


FehérjékA fehérje az élelmiszerekben található egyik legfontosabb tápanyag, úgynevezett makrotápanyag. Az aminosavak azok a szerves vegyületek, amelyek a fehérjéket alkotják. Az emberi szervezetnek aminosav- és energiaforrásként van szüksége a fehérjékre.


Kiváló minoségu növényi fehérjeforrásként szolgálnak a hüvelyesek, különösen a szójabab.


A fehérje minosége attól függ, hogy mennyi esszenciális aminosavat tartalmaz és ezeknek a mennyisége hogyan aránylik egymáshoz.


A fehérjéket 20 fontos aminosav alkotja, melyek közül 9-et sorolnak a létfontosságúak közé, míg a többit az emberi szervezet is képes szintetizálni.


Az esszenciális aminosavakat a szervezet nem tudja eloállítani, ezért ezeket táplálékkal kell bejuttatni. Ilyen a lizin, a leucin, az izoleucin, a metionin, a fenil-alanin, a treonin, a triptofán, a hisztidin és a valin.


Fehérjék/aminosavak funkciója
A fehérjék, de még inkább a bennük található esszenciális aminosavak az emberi élet építokövei, amelyek nélkülözhetetlenek a növekedéshez és valamennyi sejtszerkezet fenntartásához a test minden szervében.


Napi szükséglet
Normális körülmények között felnottek számára testkilogrammonként napi 0,8-1,0 g fehérje bevitele tekintheto elegendonek.


Fehérje-/aminosavforrások
A fehérje minosége attól függ, hogy mennyi esszenciális aminosavat tartalmaz és ezeknek a mennyisége hogyan aránylik egymáshoz. Általában véve az állati eredetu fehérjék jobb minoséguek, mint a növényi eredetuek, mert az ezekben található esszenciális aminosavak mintája közelebb áll az emberi szükségletnek megfelelo mintához. Másrészt viszont a különbözo - növényi és állati - eredetu fehérjeforrások kombinációja is nagyon jó minoségu fehérjét eredményezhet. Kiváló minoségu növényi fehérjeforrásként szolgálnak a hüvelyesek, különösen a szójabab.


SzénhidrátokAz energiát szolgáltató szénhidrátok számos alapveto élelmiszerben megtalálhatóak, így például a kenyérben, a burgonyában, a rizsben és a tésztafélékben.


Az egyszeru szénhidrátok közé tartoznak a cukrok, így a gyümölcscukor (fruktóz), a szolocukor (dextróz vagy glükóz) és a répa- vagy nádcukor (szacharóz).


A szénhidrátokkal változatos formákban találkozhatunk. A leggyakoribb és legnagyobb mennyiségben jelen lévo formák a cukrok, a rostok és a keményítok. A szénhidrátok alapveto építoköve a cukormolekula, melyben egyszeruen szén, hidrogén és oxigén kapcsolódik össze. A keményítoket és rostokat alapvetoen cukormolekulák láncai alkotják.


A szénhidrátokat két fo csoportra oszthatjuk. Az egyszeru szénhidrátok közé tartoznak a cukrok, így a gyümölcscukor (fruktóz), a szolocukor (dextróz vagy glükóz) és a répa- vagy nádcukor (szacharóz). Az összetett szénhidrátok közé tartozik minden, ami három vagy több összekapcsolt cukormolekulából áll.


Az emésztorendszer minden szénhidrátot hasonlóan dolgoz fel - lebontja (vagy megpróbálja lebontani) oket egyszeru cukormolekulákra, mert csak ezek elég kicsik ahhoz, hogy a véráram felvegye oket. A vércukor néven is ismert glükózt általános energiaforrásként minden sejt felhasználja.


A rostok kivételt képeznek. Ezek ugyanis úgy épülnek fel, hogy nem bomlanak le egyszeru cukormolekulákra, így nagyrészt emésztetlenül haladnak át a szervezeten.


Szénhidrátforrások
Korpa, búzacsíra, árpa, kukorica, hajdina, kukoricaliszt, zabpehely, burgonya, gyökérzöldségek, teljes kiorlésu lisztbol készült kenyér, teljes orlésu gabonafélék, magas rosttartalmú reggelizopelyhek, zabkása. Gyümölcscukor (fruktóz), szolocukor (dextróz vagy glükóz), répa/nádcukor (szacharóz).


RostokAz élelmi rostok nem klasszikus értelemben vett tápanyagok, mégis bizonyítottan nagy jelentoséguek jó közérzetünk szempontjából. A rostokat emészthetetlen összetett növényi szénhidrátok alkotják.


A rostok vízmegköto képességük révén szabályozzák az emésztést és a bélmozgást.


A legtöbb növényi eredetu élelmiszer a rostok mindkét fajtáját tartalmazza, de az arányok eltéroek lehetnek.


A rostok két fajtája ismeretes, amelyeknek a többsége a növényi sejtfalban található:
. oldhatatlan rostok: például a cellulóz, a hemicellulóz és a lignin
. oldható rostok: például a mézgák, a pektinek és az ellenálló keményítok


Fo funkciók
A rostok vízmegköto képességük révén szabályozzák az emésztést, a bélmozgást, és növelik a széklet mennyiségét.


Napi szükséglet
Ajánlott az élelemmel összesen napi legkevesebb 25-30 g rostot elfogyasztani.


Rostforrások
Oldható:

Zab, alma, cikória, fekete áfonya, körte, sárgarépa

Oldhatatlan

Teljes orlésu gabonából készült termékek, korpafélék, egyes nyers zöldségfélék, például a kelkáposzta.
Vitaminokról bővebben:


Ajánlat az egészéged megőrzéséhez, organikus vitamin koncentrátumokkal